
Het vaccinatiedebat in de Biblebelt
Volg HIER (opnieuw) de lezingen die op 6 februari 2021 zijn gehouden tijdens de bijeenkomst van het Dutch Bible Belt Network, georganiseerd in samenwerking met het TMGN.
Volg HIER (opnieuw) de lezingen die op 6 februari 2021 zijn gehouden tijdens de bijeenkomst van het Dutch Bible Belt Network, georganiseerd in samenwerking met het TMGN.
Op vrijwilligersdagen worden voor of na de lunch nieuw verschenen boeken op medisch-historisch gebied onder de aandacht gebracht, hetzij als boekrecensie hetzij als boekpresentatie door de auteur(s) zelf. De livestreams worden hier gearchiveerd.
In de loop van de jaren heeft een groot aantal bekende medici en medisch-historici het Trefpunt bezocht. Tijdens de lunch hielden zij veelal korte presentatie over hun carrière en werkzaamheden. Zie voor het chronologisch overzicht in het bezoekersalbum.
Het Trefpunt weet bij sommige bezoekers en vrijwilligers de dichtader te openen. Een aantal gedichten zijn voor de vergetelheid bewaard.
De opnames van de vorige lunchbijeenkomsten vindt u in dit overzicht.
Op 24 november 2018 organiseerde de Werkgroep Geschiedenis Neurochirurgie een Grensvlakbijeenkomst met sprekers uit de overlappende specialismen neurochirurgie, neurologie, radiologie en oogheelkunde. Zie het programma met het (foto-)verslag.
In 2015 vergaderde de Archives Board van de European Thyroid Association onder leiding van prof.dr. Wilmar Wiersinga ter voorbereiding van haar 50th Anniversary Book of the History of the ETA by Annemarie de Knecht-van Eekelen.
Op 25 september 2020 organiseerde de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie haar jaarlijkse Urkdag. Het thema was dit jaar: Geschiedenis van wetenschap naar hoofdrol. Zie het programma en (foto-)verslag.
Samen met de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) organiseerde het Trefpunt op 20 oktober 2018 een Symposium over 'Het medisch verleden van Urk en de Noordoostpolder'. Zie het programma en het foto- en videoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Op 13 september 2017 hield het Veterinair-Historisch Genootschap Argos een druk bezochte bijeenkomst in het Trefpunt.
De eerste Open Dag van het Trefpunt werdgehouden op 20 september 2014. Het programma trok een groot aantal bezoekers, zoals ook blijkt uit de berichtgeving in het Het Urkerland.
De Werkgroep wil de kennis van het (medisch) Latijn bevorderen door medisch-historische bronnen te vertalen. Liefhebbers van de medische geschiedenis (‘passieve luisteraars’); zij die zich voorbereiden op het lezen en vertalen van Latijnse medische teksten, en ‘experts’ die in het vertalen en analyseren van Latijnse teksten een uitdaging zien, zijn welkom.
Regelmatig krijgt het Trefpunt oude videobanden, diacollecties, fotoalbums, oude films en geluidsopnames die het medische verleden illustreren. De werkgroep Audiovisueel Medisch Erfgoed Nederland (AMEN) beheert en bewerkt deze audiovisuele collectie.
In een witness seminar worden individuele herinneringen aan een gebeurtenis of tijdsperiode systematisch verzameld en vastgeleg door een samenspraak van verschillende deskundigen die onderdeel waren van de medische ontwikkelingen.
VERPLAATST NAAR HET NAJAAR
De NVMG organiseert jaarlijks een Cursus Medische Geschiedenis. De cursusdagen kunnen in het Trefpunt worden bijgewoond, of via een YouTube livestream worden gevolgd. In verband met de corona-beperkingen is de cursus uitgesteld tot het najaar van 2021.
De Urkdag van de studenten Klinische Technologie op 9 april 2019 volgde het voorbeeld van de bijeenkomsten in de voorgaande jaren. Nieuw was het interview met professor Jan Molenaar, de nestor van de kinderchirurgie in Nederland. Zie het programma en het video- en fotoverslag.
Op 27 oktober 2017 reisde een nieuwe lichting studenten klinische technologie naar het Trefpunt voor een onderwijsdag gewijd aan de medische geschiedenis. Na de twee inleidende voordrachten volgden niet minder dan twaalf demonstratiecolleges in kleine groepen. Zie het programma en het video- en fotoverslag.
Het eerste bezoek van de studenten Klinische Technologie op 9 oktober 2015 was een groot succes, in het bijzonder dankzij de bijdrage van professor Jan Homan van der Heide over zijn pionierswerk als hartchirurg en dankzij de inbreng van een groot aantal medische specialisten die de geschiedenis van hun vak presenteerden.
In 2016 organiseerde Dr. Klaas Marck samen met zijn collega Jan Sluimers in het Trefpunt de eerste cursus 'Back to Basic' voor plastisch chirurgen. Deze succesvolle bijeenkomst werd in de jaren daarna herhaald.
Het Trefpunt is de vergaderlocatie van het Domus Overleg, het platform waar de historische gremia binnen de KNMG Federatie informatie uitwisselen en hun activiteiten coördineren.
Op 11 december 2009 werd tijdens de 3e Domus Dag de Canon van de Geneeskunde gepresenteerd. Zie voor de uitgave: BSL shop.
De Domus Dag 2020 over het historisch perspectief van de corona-pandemie, was met een reeks topsprekers en bijna 750 inschrijvingen een groot succes. Zie het verslag van deze bijeenkomst en beluister (opnieuw) de lezingen.
Het thema 'Utopia' leidde op deze Dag tot beschouwingen over o.a. het utopia van de volmaakte mens; de SovietāUnie als utopie en de dokters idealen van de KNMG. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Tijdens deze Dag werden de veranderde en veranderende opvattingen over Ieeftijdsgrenzen en leeftijdsfasen onder de loep worden genomen. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Artsen hebben zich door de eeuwen heen in wisselende gedaantes gepresenteerd: van priester-filosoof tot de bediscussieerde schakel in de gereguleerde zorgketens. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Deze Dag was gevuld met presentaties over de historische verwevenheid van het religieuze en medisch domein. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Met zeven medisch-historische en cultuurhistorische lezingen en het optreden van een karikatuurtekenaar werd deze Domus Dag een gezicht gegeven. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Vijf prominente sprekers uit de wereld van de alfawetenschappen kijken naar de geschiedenis van de geneeskunde. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Bekende oud-docenten en een oud-student vertellen over het medisch onderwijs in de jaren zestig en later. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Een dag met presentaties over medische reizen in de 20e eeuw, gecombineerd met de vertoning van veelal unieke foto- en filmbeelden. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Een medisch-historische bijeenkomst over patiëntengeschiedenis als vorm van medische geschiedenis. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Een Domus Dag over medische teksten in het Akkadisch, Sanskriet, Arabisch, Oud-Grieks, Neolatijn, Russisch en Japans. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Zes prominente medisch specialisten een terugblik op de naoorlogse geneeskunde. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Deze Domus Dag vond plaats als onderdeel van het WOII-project van Medisch Contact. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Deze eerste Domus Dag was bedoeld om de deelnemers aan het Domus Overleg een podium te geven. Zie het Programma en het foto- (en video-)verslag.
Zie het verslag van deze Algemene Ledenvergadering, gehouden op 10 november 2018 in het Trefpunt. Met video's van de lezingen van Noortje Jacobs over 'Ethics by Committee' en Huib Schellekens over de magistrale bereiding van geneesmiddelen.
Zie het verslag van deze Algemene Ledenvergadering, gehouden op 8 april 2017 in het Trefpunt. Met video's van de lezingen van Hans Simons over 'Persoonlijke lessen van toen voor nu', ingeleid door Jan Huurman, en van Robert Vonk over 'Een stelsel gemaakt van takjes en twijgjes'.
Zie het verslag van deze Algemene Ledenvergadering, gehouden op 12 november 2016 in het Trefpunt.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Zie het programma en het fotoverslag.
Op 3 maart 2020 hield Anno van der Tol een vraaggesprek met Piet van Velthoven, van 1956-2000 werkzaam als chirurg te Heerlen en Alkmaar. Over zijn medische studie, zijn opleiding tot chirurg en heelkundig bedrijf in de laatste de decennia van de twintigste eeuw.
Op 28 juni 2017 interviewde Dr. Arie Berghout zijn collega internist Dr. Karl (K-H.)) Brandt. De video-opname van dit interview, verzorgt door Gert-Jan van der Struys, wordt bewerkt voor presentatie op deze website. Zie het in memoriam, verschenen op de website van de NIV.
Marius Tausk was een invloedrijk endocrinoloog en de man achter het farmaceutisch bedrijf Organon waarz hij bijdroeg aan de ontdekking van de corticosteroïden en de ontwikkeling van de orale contraceptieve pil. De Universiteit Utrecht benoemde hem in 1937 tot privaatdocent en in 1956 tot buitengewoon hoogleraar met de cryptische leeropdracht ‘theoretische endocrinologie’.
Piet Muntendam geldt als één van de grondleggers van de sociale geneeskunde in Nederland. Hij begon als dorpsdokter in Drenthe. Later werd hij onder meer directeur-generaal en staatssecretaris van volksgezondheid, hoogleraar sociale geneeskunde en rector magnificus. Muntendam heeft de Nederlandse gezondheidszorg mede vormgegeven.