
21 januari: boekpresentatie Adriaan van Es en Nicolaas-John van Nieuwenhuysen
21 januari: boekpresentatie Anno van der Tol
24 januari: twee interviews in het nieuwe artikel 'Geschiedenis Tandheelkunde'
Het Trefpunt biedt graag een podium aan werkers in het medische domein (s.l.) die zich op het terrein van geschiedenis, kunst en literatuur begeven. De chirurg Rienk Sybrandi is een kenner van het werk van Marten Toonder en wil ons kennis laten maken met de wereld van Heer Bommel. Klik hier voor de livestream link.
Ga voor meer informatie over de TMGN-uitgaven en voor het bestelformulier naar het overzicht van de Ad Fontes Cahiers en de TMGN-boekenreeks (klik hier).
Scholieren en studenten uit het hoger- en middelbaar (beroeps)onderwijs zijn welkom voor educatieve rondleidingen door vrijwilligers die zelf werkzaam zijn geweest in de gezondheidszorg. Zie de verslagen van eerdere onderwijsbijeenkomsten. Voor meer informatie en afspraken: stuur ons een email.
Sinds november 2017 beschrijft Jan Nassy voor de leden van de NVMG zijn ervaringen als lezer van medisch-historische boeken. Het resultaat is een serie bijzondere boekrecensies (klik hier).
Vijf bijeenkomsten met negen top-wetenschappers die vanuit hun discipline zich op het terrein van de medische geschiedenis begeven. U kunt zich nog aanmelden voor losse bijeenkomsten van deze bijzondere cursus Interdisciplinaire Medische Geschiedenis. Zie de aankondigingen op deze homepage, of download het programma.
Een nieuwe expositie van 'Pincet & Penseel' in de KNMG-Historiekamer van het Trefpunt. De kunstenares is Prisca Oliemans, oogarts in ruste.
Bezoek de nieuwe thema-pagina waarop onder meer twee interviews door Ronald Gorter waarin Ad Bast, Henk Maanicus, Jan Zwartjens en Robert Buchner verhalen over 'Tandarts worden in de jaren zestig' (klik hier).
Onder de titel Ad Fontes Cahiers verzorgt het Trefpunt tekstuitgaven die bedoeld zijn het onderzoek binnen het Trefpunt bekendheid te geven en nieuwe bronnen te publiceren.
Het Trefpunt en zijn partners kunnen hun activiteiten alleen ontplooien dankzij de financiële ondersteuning door een kring van vrienden, begunstigers en mecenassen. Zie de donatie-pagina voor de bijzonderheden.
Voor de bedrijfsvoering van het Trefpunt is een goede relatie met lokale ondernemers belangrijk. Indirect dragen zij bij tot het succes van de onderneming aan het Foksdiep 2-10. Bijzondere vermelding verdienen Anton Mulder (Auto Mulder Urk bv) en zijn twee ponies die ervoor zorgen dat het gras op het terrein op duurzame wijze wordt gemaaid.
Dankzij enkele donaties, een ruime subsidie van de Gemeente Urk, en de gezamenlijke inspanning en bijdragen van de TMGN-partners (SHVB, SFE, SGF, SCME) beschikt het Trefpunt sinds 22 september 2022 over een traplift. Een lang gekoesterde wens is daarmee in vervulling gegaan.
Hoewel als leerboek gedateerd, biedt de Inleiding tot de geschiedenis der geneeskunde (1961) van G.A. Lindeboom nog altijd een eerste overzicht van de hoofdpersonen en hoofdmomenten in de medische geschiedenis. De zevende druk, in 1993 bewerkt door Mart van Lieburg, is hier als pdf beschikbaar.
Ook al zijn veel onderdelen door de mogelijkheden van de digitale wereld achterhaald, toch is er nog altijd vraag naar de Handleiding voor de beoefening van de Geschiedenis der Geneeskunde, uitgebracht in 1981 ter ondersteuning van de 'Werkcursus' Medische Geschiedenis werd gegeven. De teksten van de Handleiding zijn hier te vinden; het readergedeelte is weggelaten.
Tijdens de vrijwilligersdagen worden regelmatig lezingen en onderzoekspresentaties gehouden. Belangstellenden kunnen deze presentatie via een livestream volgen, of in het Trefpunt bijwonen (hier aanmelden, kosten inclusief lunch €10). Voor eerdere lunchlezingen klik hier; voor eerdere onderzoekpresentaties klik hier.
Met een fraaie videorapportage geven de fysiotherapeuten een overzicht van hun werkzaamheden en hun collecties in ons Trefpunt. Aanbevolen ter kennisneming en voor onze partners ter navolging.
Op zoek naar historische medische apparaten, instrumenten, verplegingsartikelen of meubilair voor spreekkamers, laboratoria en ziekenhuizen? Er is een begin gemaakt met de digitalisering en ontsluiting van catalogi die vóór 1970 zijn verschenen. Ga naar de instrumentenpagina.
De oogarts Henk Punt heeft voor de uitvoering van zijn ambitieuze project over de geschiedenis van de medische faculteit te Leiden het Trefpunt als partner gekozen. Daarvoor is bij het Trefpunt het ‘Hendrik Punt Fonds’ gevestigd. In de serie Bibliotheca Medico-Historica Leidensis is zijn boek over Johannes de Raey de eerste publicatie. Zie ook de artikelenreeks van G.C.S. Suringar.
Journalisten, columnisten, bloggers en andere tekstschrijvers weten het Trefpunt niet zelden op rake wijze te typeren. In de rubriek Nieuwsberichten zijn deze teksten verzameld. De teksten in het boekje van André Weel Onrust op Urk zijn er een voorbeeld van.
Op vrijwilligersdagen worden voor of na de lunch nieuw verschenen boeken op medisch-historisch gebied onder de aandacht gebracht, hetzij als boekrecensie hetzij als boekpresentatie door de auteur(s) zelf. De livestreams worden hier gearchiveerd.
De activiteiten van het Trefpunt zijn volledig afhankelijk van donaties. Behalve incidentele donaties verwelkomt het Trefpunt graag zijn vaste 'vrienden', 'begunstigers' en 'mecenassen' die een jaarlijkse donatie toezeggen. Zie daarvoor de donatie-pagina en de lijst van donateurs.
Het Trefpunt is een prima vergaderlocatie voor 40 (colloquiumzaal), 10 (historiekamer) en 6 (vergaderkamer) personen. Er zijn faciliteiten voor audiovisuele presentatie, livestream en videovergaderen. Informeer bij de TMGN-office manager.
Het Trefpunt heeft duizenden doubletten van medische en medisch-historische boeken. Bent u op zoek naar een medisch werk, een historische vakpublicatie, een medisch proefschrift of een academische rede: bekijk ons antiquariaat of informeer of wij u een aanbod kunnen doen.
Vrijwilligers helpen bij de opbouw van de collecties. Zij bepalen zelf welke dagen zij beschikbaar zijn. De ontmoeting en samenwerking met collega’s leidt tot leerzame gesprekken. U maakt bezoekers wegwijs in de collecties en helpt ze bij hun onderzoek. Informeer bij info@tmgn.nl.